Skrivnostni primer ali kam so šli mladi kosi.


Danes ena kratka vsakdanja.

Kosovke in kosa ni več. Ko sem nazadnje na hitro preverila, so bila v gnezdu štiri jajca. Taka pikasta, majhna, kaj dosti podrobnosti pa nisem uspela ujeti, saj je kosovka že priletela nazaj in mi žugala z ograje. Kakšen teden dni sva imela priložnost opazovati nešteto vzletov in pristankov v gnezdu na terasi – neutrudna sta bila, vseskozi prinašala deževnike in ostale poslastice. Mladi so se oglašali s kratkimi čivki, ravno toliko, da sva vedela, da so tam. Kot bi odrezal so po treh, štirih dneh mali utihnili. Kosovka in kos sta kak dan ali dva še poletavala naokoli, izgledala izgubljeno, nič nista pela ali signalizirala z repom. Mladiči so bili premladi, da bi vzleteli1 ; iz gnezda niso padli, sva preverila, kosi menda svojih mladih ne selijo kot mačke. Na sumu imam vrano. Parkrat sem jo videla, ko je pristala na ograji – v primerjavi s kosom je izgledala kot Goljat, kosa to ni prestrašilo, na vse pretege je poskušal odvrniti pozornost. Obračala je glavo proti gnezdu, takrat, ko sem jo videla, je bila v gnezdu vedno kosovka, ki je varovala zarod. Wiki pravi, da se vrane lotijo tujih gnezd in zaroda v njih.

Takle mamo, National Geo na lastni terasi.

 1. mimogrede, koliko časa bo wiki potrebovala, da bo opazila vzklik o union jacku, vtihotapljen v besedilo o povsem navadnem ptiču (med tretjim in četrtim odstavkom)?  []
 • Share/Bookmark
 1. nevenka

  #1 avtor nevenka dne Ponedeljek, 2 Maj, 2011 - 13:02

  Zelo verjetno, da je bila vrana.
  Pri nas stalno teži mojim škorcem.
  Je pa res, da zlepa nisem videla bolj pogumnih ptičjih staršev, kot so kosi.

  Pred leti se jim je zameril moj maček, ker je lovil njihovega letalskega šolarja. Kos in kosovka sta ga tako napadla, da je še štirinajst dni hodil čisto ob ograji in čisto ob steni hiše. Prav pikirala sta nanj in ga kljuvala. Sem si mislila, je že prav tako. Kot da nima polne sklede briketov :-(
  Turističnega lova pa ne podpiram. Od takrat naprej imata oba moja mačka zvončke.

 2. buba švabe

  #2 avtor buba švabe dne Ponedeljek, 2 Maj, 2011 - 15:27

  Kosi še človeka napadejo. Enkrat se je na mene spravila cela razširjena družina, ko sem nekaj šaril po grmovju in očitno nenamenoma naletel na gnezdo. Da je male vzela vrana, je res škoda. Vrane so nasploh kar veliki škodljivci. So se čisto preveč namnožile…

 3. nevenka

  #3 avtor nevenka dne Petek, 6 Maj, 2011 - 12:26

  Res je, po obdobju, ko so po mestih začeli načrtno zmanjševati število golobov, so v mestni prostor najprej prišle srake, za njimi pa še vrane. Morda se nekaterim ljudem zdijo manj moteče, ker ne gnezdijo v podstrešjih in ne sračkajo naravnost na balkon in okenske police, so pa ogrozile manjše vrste vrste ptic. Golobi so miroljubni, vrane imajo pa dokaj roparski značaj. Saj so zelo zanimive in presenečajo s svojo inventivnostjo, pa vendar je spet človek tisti, ki je načel ravnotežje. Mesta so polna odpadkov, tam kjer je hrana, tam so vrane.
  In potem špancirajo po svojem teritoriju kot kakšni kavboji.

 4. #4 avtor xx dne Sobota, 7 Maj, 2011 - 08:48

  Ojej mi je hudo. Kosi me vsako jutro zbudijo s tako različnimi melodijami. Zame so krasni pevci. Vrane so se pa tako razmnožile, da je to postal že velik problem.

  @Nevenka “Turističnega lova pa ne podpiram.” Dobra.
  Mi imamo v atriju mislim, da že 4 leta kosov parček. Pri hiši pa so 3 mačke. Seniorke. Kosi so se navadili na mačje brikete in težko verjameš, da vsako jutro kričijo, da jih prinesem. Na srečo so mačke stare in lene in jih samo opazujejo.

 5. dorothy

  #5 avtor dorothy dne Ponedeljek, 9 Maj, 2011 - 09:50

  joj, kaksne zgodbe!
  Lepo je prebrati vase izkusnje!

 6. nevenka

  #6 avtor nevenka dne Četrtek, 12 Maj, 2011 - 08:37

  O, nisem vedela, da kosi tudi na brikete padajo, za vrane sem vedela, pa za ježe tudi :-)

  No, saj moji mački so tudi že penzionisti, samo še stražijo svoj teritorij, mislim, obhod še naredijo vsaj enkrat na dan. Lenuharijo pa z užitkom.
  Ja, ja, zanimive štorije :-)

 7. #7 avtor janja dne Nedelja, 6 Maj, 2012 - 16:47

  prebrala sem o kosih – letos pa kosovka vali v našem atriju. Sem ji malo pomagala pri pripravi gnezda – prinesla sem ji suhe trave in slamo. Sedaj vali že 4 dni, se ne gane iz gnezda kljub dežju. Bom poročala, kaj se bo zgodilo.

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !